Jegr

Tale objava je za Nino, ker ji je ta tematika bolj pri srcu kot viski, mathematica (mišljeno kot program) in titanov dioksid.

Boj medveda z lovskim mojstrom

Jegr je okrajšava za jegrmajstr (Jägermeister), kar je nemška beseda, ki jo v slovenščino običajno prevedemo kot “lovski mojster”. Lovski mojster spada v skupino lovcev, vendar se od njih tudi razlikuje po nekaterih lastnostih. Tako kot drugi lovci je tudi jegrmajster oblečen v zeleno in ima na glavi klobuk zelene barve. Barva ni izbrana naključno, ampak služi temu, da se lovec v gozdu lahko dobro skrije in ga divja zverjad ne opazi. Glavna oborožitev lovskega mojstra je puška, s katero se smuka po gozdu in zalezuje nič hudega sluteče zajce, volkove, medvede, rise, jazbece, lisice, veverice, ježe, sokole, sove uharice, rjave medvede, črne medvede, jake, zobre, rise, postovke, orle, jelene, srnjad in jelenjad ter druge živali, ki živijo v gozdu. Lovec ima v ta namen postavljene posebne lesene strukture, na katere se skrije in preže čaka, da žival prilomasti mimo. Svoje ravnanje opravičuje s tem, da skrbi za naravno ravnotežje živali v gozdu, ampak seveda vsi prav dobro vemo, koliko je ura: Jägermeister hrepeni po krvi nedolžnih živali.

Tudi tovariš Tito je marsikdaj z veseljem poslal kroglo v nedolžnega kozoroga

V prejšnjem odstavku smo opisovali splošne lastnosti jagra, ki so skupne tako navadnemu lovcu kot tudi lovskemu mojstru. Oglejmo si sedaj, kako se razlikujeta. Lovski mojster ima za klobuk zataknjeno pero, zato da drugi lovci že na daleč spoznajo, da imajo opravka z mojstrom. Poleg tega Jägermeister tudi meri bolj precizno kot drugi lovci in ima bolj špecialno puško, zato je strah in trepet gozdnega življa. Tako, to je vse, kar je treba vedeti o lovcih in njihovih mojstrih.

This entry was posted in Konjički, Razvedrilo and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Jegr

  1. Tadej pravi:

    Zanimivo in poučno branje. Bi pa iszpostavil predvsem zelo zanimivo izbiro druge slike v besedilu. Torej Tito kot Jägermeister :).

  2. migrantenej pravi:

    Drži, izbira fotografije je zelo specifična. Kljub videzu prijaznega strička, ki niti levu ne bi skrivil lasu na glavi, je bil tovariš maršal Tito po srcu neusmiljen lovec.

Komentiraj