Zakaj pušča vodovodna pipa?

Razlogov za to je lahko več.  Najpogostejši in najbolj običajen razlog je, da je pipa razrahljana. Da bi razumeli zgornjo trditev si najpoprej oglejmo, kako je vodovodna pipa zgrajena. Vodovodna pipa sestoji iz obilice sestavnih delov. Vsi skupaj so zloženi v ogrodje, ki jih drži skupaj. Na spodnjem delu ogrodja je vhodna odprtina, kjer voda priteka v vodovodno pipo. Če si predstavljamo, da se nenadoma na nadnaravni čudežni nefizikalni način pomanjšamo in odpravimo v vhodno odprtino, bomo po krajšem popotovanju prispeli do ventila. Le-tega lahko odpiramo in zapiramo s premikanjem ročice, ki je preko posebnega mehanizma povezana z njim. Naloga ventila je, da lahko vodi po potrebi odpira ali zapira pot skozi samega sebe proti ustju pipe. Na tem mestu naletimo na prvo kritično točko, kjer se lahko nahaja razlog za puščanje pipe. Če je ventil slab, vode ne bo zadržal niti v primeru, ko je zaprt in le-ta bo nekontrolirano odtekala skozi ustje pipe. To imenujemo puščanje.

Upam, da bo slika v pomoč pri razumevanju odgovora na vprašanje, zakaj pušča vodovodna pipa.

“Vodovodna pipa torej pušča zato, ker ima slab ventil?” bo začudeno povprašal nepotrpežljivi bralec. Odgovor je “da” in “ne”, oboje hkrati. Pokvarjen ventil je lahko eden izmed razlogov za puščanje pipe, vendar še zdaleč ni edini. Pojavlja se tudi mnogo drugih razlogov, nekateri izmed njih že dosti prej v procesu potovanja vode skozi pipo. Eden izmed takih razlogov je slabo privita matica, ki povezuje vodovodno pipo z vodovodno cevjo. Če matice ne privijemo zadosti močno, bo na stiku pipe in cevi prišlo do mikroskopske reže, skozi katero lahko voda, velikost katere molekul zaradi prikladnosti izražamo v nanometrih, neovirano pronica. To po domače imenujemo puščanje. Odpravimo ga tako, da matico privijemo s specializiranim orodjem, tipično z “rorcangami”, včasih pa zadoščajo že “kombinirke” ali “francoz”. Odvisno, kaj imamo pri roki.

Če je vzrok puščanja vodovodne pipe slabo tesnilo, priporočam, da se ga zamenja, pa bo bolje. V redkih primerih pipa pušča tudi zato, ker je odlomljena. To se je zgodilo pri nas doma. Rešitev je v tem primeru v zamenjavi stare, zlomljene pipe z novo, nezlomljeno pipo.

This entry was posted in Kako stvari delujejo, Konjički, Visoka znanost and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Komentiraj